Az aszalt szilvát számtalan módon tudjuk használni. Önálló csemegeként, vagy más ételek alapanyagaként, kiegészítéseként. Például süteményekhez, desszertekhez, mártásokban, szószokban, hús- és halételekhez, salátákhoz adva, stb.
Ízértéke mellett fontos szót ejteni a szervezetünkre gyakorolt hatásáról.
Az aszalt szilváról formában is elmondható, hogy élelmi rostban gazdag, sok vitamint (A-, B2- és C-vitaminok) tartalmaz. Ásványi anyagokban is kiemelkedően gazdag: kalcium, vas és kálium is található benne. Serkenti az emésztést és a szervezet méregtelenítését.
Az aszalt szilva hatása továbbá, hogy csökkenti egyes szív- és rákbetegségek kockázatát; tisztítja a vért, véd a szem leépülése ellen, illetve erősíti csontjainkat. Csontritkulásban szenvedőknek erősen ajánlott a fogyasztása, illetve minden 40 év feletti nőnek alapbetegségtől függetlenül.
Egy kutatás szerint a gyümölcs rendszeres fogyasztása mérhetően megnövelheti a csontsűrűséget.
Emellett ajánlott még a magas vérnyomásban és különböző májbetegségben szenvedőknek, továbbá hepatitis fertőzötteknek is, hogy rendszeresen illesszék étrendjükbe.
Láthatjuk, hogy az aszalt szilva hatásai igen szerteágazók és sokrétűek.